Dış Cephe Mantolama Kat Mülkiyeti Kanunu’ndaki (KMK) değişikliğe göre, artık binaya yalıtım yaptırma kararı almak kolaylaştı.

Binaya Yalıtım yaptırma kararı almak için kaç oy gerekli?

Bugüne kadar binaya yalıtım yaptırmak için oy birliği gerekirken artık oy çokluğu ile karar alınabiliyor. Yani 10 daireli bir binada 6 kişinin “evet” demesi durumunda geriye kalan 4 kişi bu karara uymak zorunda. “Ben olumsuz oy verdim, gidere karışmam” ya da “benim bölümüme yalıtım yapmayın” deme şansı da kalmıyor.

Bina Yalıtımı içim gidere katılmayanlara nasıl yaptırım uygulanacak?

Üzerine düşen gidere katılmayanlar ise KMK’nın 20. maddesi gereğince yüzde 5 gecikme faizi talepli icra takibi ile karşı karşıya kalacak.

BİNALARDA Enerji Performansı Yönetmeliği’nin (BEP) tam anlamıyla uygulanması halinde Türkiye’de enerji tüketiminin en az yüzde 50 azalacağı bildiriliyor. Türk Tesisat Mühendisleri Derneği (TTMD) Başkanı Cafer Ünlü, bunun yıllık 7 milyar dolarlık enerji tasarrufu anlamına geldiğini söyledi. BEP Yönetmeliği’ni değerlendirmek amacıyla basın toplantı düzenleyen Başkan Cafer Ünlü, BEP Yönetmeliği’nin 5 Aralık’ta yürürlüğe girdiğini hatırlatarak mevcut ve yeni yapılacak konutların yanı sıra otel, hastane ve alışveriş merkezleri gibi tüm ticari ve hizmet amaçlı binalarda enerji tüketiminde tasarruf sağlanmasının hedeflendiğini bildirdi.

AB standartlarına uyum

2007 yılında çıkarılan Enerji Verimliliği Kanunu’nun, Avrupa Birliği (AB) enerji direktifleri çerçevesinde hazırlandığını dile getiren Ünlü, bu kanunun uygulanması için yönetmeliklere ihtiyaç olduğunu, BEP Yönetmeliği’nin de bu ihtiyacı karşıladığını söyledi. Kopenhag’da da bugün iklim değişikliği ve enerji konularının konuşulduğuna dikkati çeken Ünlü, “Bu konular tüm dünyada konuşulurken, biz bu yönetmelikle enerji verimliliğini hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. Türkiye’de 2007 yılında tüketilen enerjinin yüzde 40’ının sanayi tesislerinde, yüzde 31’inin de binalarda olduğunu, geçen yıl ise yüzde 33’ünün sanayi tesislerinde, yüzde 36’sının binalarda tüketildiğini anımsatan Ünlü, binalardaki enerji tüketiminin yükselmesine, konforun artmasının, sanayi tesislerindeki düşüşe ise ekonomik krizin neden olduğunu ifade etti.

Yalıtımsız bina kalmayacak

BEP Yönetmeliğinin içeriği hakkında da bilgi veren Ünlü, Yönetmelikle kullanım alanı bin metrekareden büyük, yeni yapılacak binalarda merkezi ısıtma sisteminin zorunlu hale geldiğini bildirdi. 250 metrekareden büyük yapılarda ise ısıtma sisteminin ‘yoğuşmalı’ olacağını dile getiren Ünlü, merkezi sistemlerde “Isı Pay Ölçer” cihazları ile “ısındığın kadar öde” sisteminin getirildiğini söyledi. Cafer Ünlü, 15 yıllık katı yakıt kazanlarının ve 20 yıllık sıvı ve gazlı yakıt kazanlarının da değiştirilmesi gerektiğini ifade etti. 100 metrekareden küçük bireysel yapılar dışında kalan yapıların tamamı için de yalıtımın zorunlu hale geldiğini anlatan Ünlü, “Yönetmelikle, yalıtımsız bina kalmayacak” dedi. Yönetmeliğin, soğutma sistemlerinde de “merkeziliği” getirdiğini vurgulayan Ünlü, 2 bin metrekareden büyük ticari ve hizmet amaçlı yapılarda merkezi soğutma sisteminin uygulanacağını bildirdi.

Bina alıp satarken, ‘enerji kimlik belgesi’ zorunlu olacak

TTMD Başkanı Cafer Ünlü, Mantolama bin metrekarenin üzerindeki binalarda Enerji Kimlik Belgesi alınmasının zorunlu kılındığına dikkati çekerek, yeni binalara inşaat izni verilirken de Enerji Kimlik Belgesi şartı aranacağını dile getirdi. Ünlü, “Uygulama, yeni binalarda hemen başlarken, mevcut binalar ise 2 Mayıs 2017’ye kadar Enerji Kimlik Belgesi’ne sahip olmak zorunda. 2017’den sonra bina alım-satımında Enerji Kimlik Belgesi, zorunlu olacak” diye konuştu. Ünlü, merkezi ısınma sistemiyle ısınmayan bin metrekarenin üzerindeki mevcut binaların, merkezi ısıtma sistemine geçmeye mecbur olmadıklarını da bildirdi.

Daha önce ısı yalıtımı kararı için oy birliğini gerekli kılan 637 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 42. maddesi 18.04.2007 tarihinde, 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu’nun 16. maddesi gereğince değiştirildi. Yeni kanuna göre; kat maliklerinden birinin genel kurulda isteği üzerine ana yapının ısı yalıtımı, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılacak. Bu konuda yapılacak ortak işlerin giderleri arsa payı oranına göre ödenecek.